Referenda. Burgerberaden. Gekozen burgemeesters. Wat zijn politieke partijen van plan met directe democratie? In deze kieswijzer kijken we niet alleen naar programma's voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook naar hoe partijen in het verleden gestemd hebben.

 

 

Overzicht

DirecteDemocratieKieswijzer

Alle standpunten in één overzicht (bekijk groter formaat)

Groen is vóór bindend correctief referendum, burgerberaad, direct gekozen burgemeester, lobbyregister / tegen kiesdrempel en monarchie.

Bekijk ook de standpunten van kleinere partijen.

Referendum

Wij zijn voor referenda met eerlijke spelregels.

Het meeste kans is er op dit moment op een bindend correctief referendum; een noodrem voor burgers om wetten tegen te houden.

Komende verkiezingen zijn cruciaal. Er is een tweederde meerderheid nodig om het bindend referendum in de Grondwet te krijgen.

Burgerberaad

Tijdens een burgerberaad buigt een gelote groep burgers zich over een ingewikkelde kwestie. Op dit moment wordt er een landelijk burgerforum over het klimaat georganiseerd. Wij zijn voor burgerberaden als aanvulling op het referendum.

Gekozen burgemeester

Een direct door de bevolking gekozen burgemeester.

Nu worden burgemeesters achter gesloten deuren aangesteld waarbij partijpolitiek een te belangrijke rol speelt.

Kiesdrempel

Een kiesdrempel zorgt ervoor dat minder groepen uit de samenleving vertegenwoordigd zijn in de politiek. Daarom zijn wij tegen.

Lobbyregister

Met welke belangenbehartigers praten politici? Meer transparantie is goed voor de democratie. Daarom zijn we voor een lobbyregister.

Monarchie

Een ongekozen en oncontroleerbaar staatshoofd past niet bij een democratie. Wij zijn voor een gekozen staatshoofd.

Partijverbod

Politieke partijen verbieden hoort niet in een democratie. Op dit moment loopt hier nog een discussie over. We houden het dossier in de gaten. Zie voor een uitgebreidere toelichting de video.

Verantwoording

Deze kieswijzer is met de grootste mogelijke zorg opgesteld op basis van verkiezingsprogramma's en eerder stemgedrag.

Toch iets gezien dat niet klopt? Laat het ons weten via de mail.

Meer Democratie is een onafhankelijke beweging die alle Nederlanders meer directe zeggenschap wil geven in de politiek en samenleving.

Lees meer over onze missie en visie.

Steun directe democratie

We ontvangen geen subsidies en zijn afhankelijk van donaties.

Wil je onze campagne steunen? Word vriend!