Meer Democratie verschijnt regelmatig in de media. Onderstaand een selectie van publicaties en uitzendingen uit 2017. Onderaan vindt u links naar nieuwsberichten en uitzendingen uit andere jaren.

 

NRC checkt: ‘Alleen DDR schafte eerder referendum af’ (NRC – 12 november 2017):

In een uitzending van Nieuwsuur stelde Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) dat enkel de DDR Nederland voorging in het afschaffen van het referendum. NRC controleerde of deze uitspraak klopte en kwam tot het oordeel dat Dubbelboer gelijk had.

Kabinet negeert 'nee' bij referendum over sleepwet (Nieuwsuur – 28 oktober 2017):

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is bij Nieuwsuur te gast om te reageren op de uitspraken van Buma te reageren. Dubbelboer wijst op de inconsistentie van Buma: in de oppositie en tijdens de campagne vond Buma nog dat de politiek de uitslag van referenda altijd moet volgen.

Open brief aan alle democraten (Joop – 13 oktober 2017):

Open brief van Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) aan alle democraten. Het is uiterst teleurstellend en schandalig dat D66 – de partij van de democratische vernieuwing – in heeft gestemd met de afschaffing van het referendum.

Demofobie: angst voor het volk (NOS Met het oog op morgen – 27 september 2017):

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) introduceerde in de aanloop naar het debat over het correctief referendum de term “demofobie” (angst voor het volk). Wegens onwelgevallige uitslagen van referenda zijn sommige pro-referendumpartijen opeens niet meer voor het bindend referendum. De term werd vaak geciteerd door media en viel meerdere malen in het Kamerdebat. NOS Met het oog op morgen spreekt met Dubbelboer over de herkomst van de term.

Bindend referendum verder weg dan ooit: zelfs initiatiefnemers trekken handen ervan af (De Volkskrant – 27 september 2017):

Bij het debat over de invoering  het correctief referendum hebben PvdA, GroenLinks en D66 hun handen afgetrokken van de grondwetswijziging. Twee van de initiatiefnemers – Niesco Dubbelboer (Meer Democratie, oud-Kamerlid PvdA) en Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) – reageren op de draai van hun partijen: ze verwijten hen “demofobie” en “leeg leiderschap”.

'Referendum over sleepwet is gevaarlijk' (NPO Radio 1, Dit is de Dag – 8 september 2017):

Discussie tussen Niesco Dubbelboer (Meer Democratie), Pieter Cobelens (oud-MIVD-baas), Rob de Wijk (veiligheidsexpert) en Joram van Klaveren (oud-Kamerlid VNL) over het initiatief van vijf studenten voor een referendum over de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (beter bekend als de sleepwet). Is een referendum over dit onderwerp een goed idee. Een goed idee, volgens Dubbelboer: “Het gaat over de verhouding tussen de staat en de individuele burger. Ik vind het daarom volkomen terecht dat de discussie nu wordt geopend.”

Het vrijhandelsverdrag waar we nog nooit van hebben gehoord: JEFTA (NOS Met het oog op morgen – 5 juli 2017):

Een gesprek tussen Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Harry Garretsen (hoogleraar economie, Univ. Groningen) over het handels- en investeringsverdrag met Japan (JEFTA). Dit verdrag bevond zich lange tijd buiten de publieke radar.

Referendum wordt niet bindend (Nieuwsuur – 22 mei 2017):

Het referendum wordt niet bindend, nu PvdA en GroenLinks weigeren de grondwetswijziging opnieuw in te dienen. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) reageert in Nieuwsuur op de draai van deze partijen. Als Kamerlid was hij destijds de initiatiefnemer van de grondwetswijziging voor het bindend referendum.

Het correctief referendum en de deliberatieve democratie (Joop – 19 april 2017):

Op Joop.nl verdedigt Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) het bindende correctieve referendum, onder meer door uit te leggen dat deze helemaal niet strijdig is met "deliberatieve democratie" zoals wordt gesteld door o.a. GroenLinks-politici. Sterker, het referendum is bij uitstek een "deliberatief" instrument - het betrekt letterlijk miljoenen mensen in de discussie over een maatschappelijk gevoelig onderwerp.

Pas op met referenda - ze ondermijnen de democratie, waarschuwt de Raad van State (De Volkskrant – 6 april 2017):

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) reageert in De Volkskrant op Donner's aanval op het referendum: "Het is de grootst mogelijke onzin dat referenda niet passen in de vertegenwoordigende democratie. Je kunt beter zeggen dat de representatieve democratie minder goed past in de moderne samenleving. (...) Donner zegt dat in een directe democratie tegenstellingen centraal staan, maar met een referendum doe je niks anders dan wat er in het parlement ook gebeurt."

Zin en onzin van democratische vernieuwing (Lokaal Bestuur (tijdschrift) – 1 april 2017):

Het tijdschrift Lokaal Bestuur – gelieerd aan het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA – interviewt Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) over hoe de lokale democratie verbeterd kan worden. De overkoepelende boodschap: wat je ook doet, begin van onderop.

Tegenstanders TTIP en Ceta willen desnoods referendum (Trouw - 28 maart 2017):

Verslag van de aanbieding van meer 200.000 handtekeningen voor een referendum over CETA aan vertegenwoordigers van de Tweede Kamer. Het referendum over CETA is mede het initiatief van Meer Democratie.

Hoe dood is het referendum in Nederland? (GeenPeil TV – 14 maart 2017):

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is te gast om te vertellen over het referendum, de toekomst van de referendumwet en de slordige, bijna bange manier waarop er nu door Den Haag mee omgesprongen is. Is de nationale politiek van plan om het referendum weer in te trekken na de onwelgevallige ervaring met het Oekraïne-referendum?

Andere jaren