Meer Democratie verschijnt regelmatig in de media. Onderstaand een selectie van publicaties en uitzendingen uit 2016. Onderaan vindt u links naar nieuwsberichten en uitzendingen uit andere jaren.

 

Nieuw referendum over gemaakte afspraken rondom Oekraïne-verdrag (NPO Radio 1, Dit is de dag – 20 december 2016):

(vanaf 19:30) Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) pleit voor een tweede referendum over het Oekraïne-referendum tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, zodat de bevolking zich kan uitspreken over de deal die Rutte met de andere EU-regeringsleiders heeft gesloten over een toegevoegde verklaring aan de verdragstekst: “Het is de koninklijke weg om het resultaat van de onderhandelingen rondom het Oekraïne-verdrag terug leggen bij de bevolking.”

Is het aan de kiezer of aan de partij om te bepalen wie in de kamer komt? (De Nieuws BV – 16 november 2016):

Is het aan de kiezer of aan de partij om te bepalen wie in de Kamer komt? Discussie tussen Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Henk Krol (50plus) over de afschaffing van de voorkeursdrempel, zodat het aantal voorkeurstemmen voortaan bepalend wordt voor wie gekozen wordt.

Dutch vote threatens to kill Canada trade deal (The Times (Britse krant) – 8 november 2016):

Het Canadees-Europese handels- en investeringsverdrag CETA wordt bedreigd door enkele Nederlandse NGO’s – waaronder Meer Democratie – die handtekeningen inzamelen om een referendum over het verdrag af te dwingen. De actie wordt inmiddels al door 200.000 Nederlanders ondersteund. The Times spreekt met Arjen Nijeboer (Meer Democratie) over de campagne.

Dutch campaigners gather signatures to derail EU-Canada trade deal (The Guardian (Britse krant) – 4 november 2016):

The Guardian schrijft over het initiatief van Meer Democratie en andere NGO’s voor een referendum over het handels- en investeringsverdrag met Canada (CETA). Inmiddels hebben zij al twee derde van de benodigde handtekeningen. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) legt de weerstand tegen CETA uit: “TTIP and Ceta are old-school trade agreements where the interests of companies are more important than the people who live in those countries.”

Kans op CETA-referendum wordt steeds groter (AD – 3 november 2016):

Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en Transnational Institute namen het initiatief voor een referendum over het handels- en investeringsverdrag CETA tussen Canada en de Europese Unie. Inmiddels zijn er al 190.000 handtekeningen binnen. De kans wordt steeds groter dat er een referendum komt.

Komt er na Oekraïne nu een referendum over CETA? (NRC – 2 november 2016):

Het ‘Platform TTIP CETA Referendum” wil dat er een referendum komt over het handels- en investeringsverdrag CETA tussen de EU en Canada. Daarvoor hebben ze inmiddels 189.000 handtekeningen. Het platform bestaat uit Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en Transnational Institute.

Demonstratie tegen handelsverdragen op museumplein (NOS Journaal – 22 oktober 2016):

Op 22 oktober vond op het museumplein in Amsterdam een demonstratie plaats tegen ondemocratische handelsverdragen als TTIP, CETA en TiSA. Daarbij ook aandacht voor de campagne van Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en Transnational Institute voor een referendum over CETA.

Demonstreren op de Dam: 'De kiezer moet het laatste woord krijgen' (Het Parool – 22 oktober 2016):

Een demonstratie tegen de handels- en investeringsverdragen TTIP en CETA bracht 8.000 mensen op de been op het museumplein in Amsterdam. Tijdens de demonstratie werd de petitie van Platform TTIP CETA Referendum voor een referendum over TTIP en CETA veelvoudig rondgedeeld. Meer Democratie was één van de initiatiefnemers en drijvende krachten achter het Platform.

Respecteer volop de uitkomst van referenda (De Volkskrant – 7 oktober 2016):

Arjen Nijeboer en Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) roepen in een opiniestuk in de Volkskrant de politiek op om volop de uitkomst van referenda te respecteren. Nederland heeft bij het Oekraïne-verdrag een vetorecht, dus heeft Rutte een machtsmiddel in handen om opt-outs of aanpassingen te eisen. Stop met de absurde praktijk van het voorlopig in werking laten treden van EU-verdragen. Voer grondige hervormingen in de EU door, inclusief bindende referenda op EU-niveau!

Aldus sprak het volk (De Groene Amsterdammer – 28 september 2016):

(blendle) De Groene Amsterdammer spreekt uitvoerig met Niesco Dubbelboer en Arjen Nijeboer (Meer Democratie) over het referendum en de directe democratie. In de Nederlandse democratie is traditioneel weinig ruimte voor directe burgerinspraak: “In Nederland hebben we heel weinig mogelijkheden om direct onze stem te laten gelden. Wij kiezen de controle van de macht, maar niet de macht zelf. Wij bepalen niet wie de minister-president wordt, of welke partijen er in de regering komen. Alleen op een heel indirecte wijze kunnen we invloed uitoefenen op beleid. Een correctief referendum is al een goede manier om ons democratisch bestel iets volmaakter te maken."

Referendum over CETA en TTIP in de maak (Nieuwsuur – 2 september 2016):

Verslag van Nieuwsuur over de stand van zaken rond de onderhandelingen over de handels- en investeringsverdragen met Amerika (TTIP) en Canada (CETA). Meer Democratie en andere NGO’s willen een referendum over deze verdragen afdwingen. Nieuwsuur interviewt Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) over deze campagne. In deze verdragen wegen de belangen van bedrijven zwaarder dan de zeggenschap en rechten van burgers.

Niesco Dubbelboer reageert op Lilianne Ploumen over TTIP (NPO Radio 1, Nieuws en CO – 29 augustus 2016):

(Vanaf 18:07) Niesco Dubbelboer reageert op Lilianne Ploumen’s plotselinge kritiek op handelsverdragen na het mislukken van de TTIP-onderhandelingen. Ploumen pleit opeens voor een reset van handelsverdragen, maar de Europese regeringsleiders proberen tegelijkertijd wel CETA snel door te voeren.

Referendum over CETA in aantocht (De Telegraaf – 5 juli 2016):

Het handels- en investeringsverdrag met Canada (CETA) wordt toch aan nationale parlementen voorgelegd, hierdoor wordt het toch mogelijk om hier een referendum over te organiseren. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie; woordvoerder Platform TTIP CETA referendum) reageert hierop in De Telegraaf.

Geef ons een stem over CETA en TTIP (Joop – 5 juli 2016):

Niesco Dubbelboer, Arjen Nijeboer (beiden van Meer Democratie), Jurjen de Waal (Foodwatch), Freek Bersch (Milieudefensie) en Pietje Ververst (Transnational Institute) pleiten in een opiniestuk op Joop voor referenda over de handels- en investeringsverdragen met Amerika (TTIP) en Canada (CETA). Als de Europese Commissie haar zin krijgt, kan er ook geen referendum over worden gehouden. Zij probeert dus parlementen én burgers buitenspel te zetten.

Het burgerinitiatief als roeptoeter naar de overkant (De Volkskrant – 28 april 2016):

(foto) Analyse van Arjen Korteweg in de Volkskrant over het nut en mankementen van het nationale burgerinitiatief, waarmee burgers onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer kunnen zetten. Het burgerinitiatief kwam er op initiatief van Niesco Dubbelboer (Meer Democratie), destijds PvdA-kamerlid. Hij is gematigd positief over zijn geesteskind: “Het is een middel om te mobiliseren en te agenderen. Het moet de Kamer ontvankelijker maken voor signalen uit de samenleving.'

Vriendjespolitiek schering en inslag? (NPO Radio 1, Dit is de Dag – 18 april 2016):

Debat tussen Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Bernt Schneiders (voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters) over partijpolitieke benoemingen naar aanleiding van het lekken uit de vertrouwenscommissie door Jos van Rey aan een bevriende burgemeesterskandidaat. Dubbelboer: “Sinds jaar en dag worden partijpolitieke functies verdeeld onder partijen. Dat is de wereld waar Jos van Rey in zit. Lekken uit een vertrouwenscommissie zal niet overal voorkomen, maar het klankborden in de voorfase van een sollicitatieprocedure is enorm en dan worden ook afspraken gemaakt.”

Na Oekraïne is nu referendum over handelsverdrag TTIP in de maak (De Volkskrant – 7 april 2016):

Na het Oekraïne-referendum lijkt er al weer snel een nieuw referendum te komen. Het Platform TTIP CETA referendum – bestaande uit Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en Transnational Institute – is bezig handtekeningen in te zamelen voor een TTIP-referendum, het handels- en investeringsverdrag met Amerika. Maar de regering kan een referendum voorkomen: “Als de regering het verdrag niet tekent of het parlement dit zelf wegstemt, kan een referendum voorkomen worden.”

'Referendumwet moet worden aangepast' (NPO Radio 1, De Ochtend – 7 april 2016):

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) spreekt met Sven Kockelmans over de nasleep van het Oekraïne-referendum en of de referendumwet gewijzigd moet worden. De opkomstdrempel dient uit de referendum geschrapt te worden.

'Ook referendum over TTIP en CETA' (Het Parool – 6 april 2016):

Na het Oekraïne-referendum kan er ook een referendum komen over TTIP en CETA. Het Platform TTIP CETA referendum – bestaande uit Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en Transnational Institute – zamelt handtekeningen in om een volksstemming af te dwingen.

Eerder Gehoord: Niesco Dubbelboer Referendum Grondwet 2005 (Radio Eenvandaag – 6 april 2016):

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) blikt terug bij Radio Eenvandaag over het raadplegend referendum over de Europese grondwet. Dubbelboer was destijds als PvdA-Kamerlid indiener van het grondwetsreferendum.

Wat leert GeenPeil ons over een TTIP-referendum? (Down to Earth, platform voor groene journalistiek - 5 april 2016):

Is het Oekraïne-referendum een goed idee? (RTL Z, Van Liempt Live  – 1 april 2016):

Debat over het Oekraïne-referendum tussen Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Chris Aalberts (journalist) bij RTL Z-programma Van Liempt Live. Dubbelboer verdedigd dat het goed is dat het referendum over het Associatieverdrag er gekomen is.

Hoe stem je strategisch bij het Oekraïne-referendum? (Trouw – 17 maart 2016):

Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) in Trouw over o.a. de opkomstdrempel en de boycotoproepen bij het Oekraine-referendum. Hij klaagt de calculerende houding van de boycotoproepers aan en stelt dat de mogelijkheid van boycotcampagnes een pervers effect van de opkomstdrempel is.

Doe toch niet zo zuur over dat referendum (NRC Handelsblad – 7 maart 2016):

(tekst) Niesco Dubbelboer en Arjen Nijeboer (Meer Democratie) geven in dit opiniestuk een antwoord op alle zure en sceptische reacties op het Oekraïne-referendum die de afgelopen maanden de revue passeerden.

Andere jaren