What the Wiv?! – Gesprekken over de sleepwet en het referendum | Meer Democratie

What the Wiv?! – Gesprekken over de sleepwet en het referendum

In de aanloop naar het sleepwet-referendum op 21 maart organiseerde Meer Democratie in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) een serie gesprekken met prominente gasten, die niet per se uitgesproken voor- of tegenstanders zijn van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, of van elkaar. 

 

De vijf debatten vonden plaats op de volgende data: 

  • Dinsdag 6 februari, gasten: Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht Universiteit Leiden) en Arend Jan Boekestijn (historicus en columnist).
  • Dinsdag 20 februari, gasten: Bart Nijman (adjunct-hoofdredacteur GeenStijl), Myrthe Hilkens (journalist en programmamaker) en Teun Gautier (oprichting journalistiek platform De Coöperatie)
  • Dinsdag 13 maart, gasten: Geerten Walen (historicus geschiedenis democratie Universiteit Leiden) en René Cuperus ('public intellectual' en promiment eurokritisch PvdA-lid)
  • Vrijdag 16 maart, gasten: Willemijn Aerdts (expert inlichtingendiensten Universiteit Leiden) en Thomas von der Dunk (historicus en columnist Volkskrant)
  • Dinsdag 20 maart, gasten: Boris van der Ham (oud Kamerlid D66, ondernemer) en Martijn Aslander (internationaal veelgevraagd spreker en technologie-expert).

De inhoud

Deze debatavonden draaiden om vragen als: Wat zijn precies de nieuwe bevoegdheden die de nieuwe Wiv geeft aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? Is de verhouding tussen privacy en veiligheid in de nieuwe Wiv nog wel gezond? Hoe is het toezicht geregeld? Wat is het effect van de nieuwe Wiv op de journalistiek? Worden journalisten belemmerd in hun werk ter controle van de macht? Of valt dit erg mee? Welke macht hebben inlichtingendiensten historisch gehad in de democratie ? Wat is nog verantwoord? Is de Wiv een geschikt onderwerp voor directe democratie? En is het terecht dat dit referendum mogelijk het laatste referendum is dat gehouden kan worden? Ook bespreken we de nut en noodzaak van het referendum. Is de Wiv een geschikt onderwerp voor directe democratie? En is het terecht dat dit referendum mogelijk het laatste referendum is dat gehouden kan worden? De locatie was steeds: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.

Video- en audioregistraties

Van alle debatten verzorgen we een live stream op ons Youtube kanaal: www.meerdemocratie.nl/live. Hieronder kunt u de videoregistraties terugkijken en/of de podcasts in MP3 beluisteren: 

What the Wiv?! #1 - debat (6 februari, met Wim Voermans en Arend Jan Boekestijn) -- of download de podcast (MP3):

What the Wiv?! #2 - debat (20 februari, met Bart Nijman, Myrthe Hilkens en Teun Gautier) -- of download de podcast  (MP3):

What the Wiv?! #3 - debat (13 maart, met Geerten Waling en René Cuperus) -- of download de podcast (MP3):

What the Wiv?! #4 - debat (16 maart, met Willemijn Aerdts en Thomas von der Dunk) -- of download de podcast (MP3):

What the Wiv?! #5 - debat (20 maart, met Boris van der Ham en Martijn Aslander) -- of download de podcast (MP3):