Nederland is één van de laatste landen in Europa waar de burgemeester niet wordt gekozen, maar van bovenaf wordt benoemd. Meer Democratie is voorstander van een door het volk gekozen burgemeester.

De weg is vrij voor de gekozen burgemeester

In november 2018 werd de Kroonbenoeming van de burgemeester uit de grondwet gehaald. Sindsdien wordt de wijze van aanstellen van de burgemeesters door de Gemeentewet bepaald. Hierdoor is de weg vrijgemaakt voor een gekozen burgemeester.

Nu moet worden bepaald of de burgemeester door de raad of door de bevolking wordt gekozen. Meer Democratie is een groot voorstander van het laatste. Wij lobbyen onder de politieke partijen om de steun voor een door het volk gekozen burgemeester te vergroten. Als we hiervoor een opening zien, komen we met een eigen initiatiefwet.

Acties in Amsterdam, Den Haag en Utrecht

Maar we willen niet wachten daarop. Want nu al is het zo dat het kabinet in de praktijk altijd de kandidaat benoemd die door de gemeenteraad wordt voorgedragen (al is het traject daarvoor nog schimmig). Gemeenteraden kunnen hun burgers laten bepalen wie wordt voorgedragen. Zo is er nu in de praktijk al een vorm van burgemeestersverkiezing mogelijk.

In Amsterdam startten we een officieel volksinitiatief (op basis van de lokale referendumverordening) om de gemeenteraad te bewegen om alle Amsterdammers te laten stemmen over de nieuwe burgemeester. In Den Haag en Utrecht deden we hetzelfde via een open brief aan de gemeenteraad en via de media.

In alle gevallen liep het stuk op onwil en dreigementen vanuit de provincie. Maar deze acties hebben landelijke media-aandacht gekregen en dragen eraan bij dat de direct gekozen burgemeester verder op de politieke agenda komt.

Steun deze acties!

Help ons om de gekozen burgemeester verder in Nederland in te voeren. Doe hier een éénmalige donatie. Of beter nog, steun Meer Democratie als Vriend met een maandelijkse bijdrage. Dan zorgt u dat we snel en onafhankelijk kunnen handelen, en campagnes langer vooruit kunnen plannen. Hartelijk dank, want onze acties zijn alleen mogelijk door de bijdragen van mensen als u!