Uitnodiging: a.s. vrijdagavond publieksdiscussie met burgemeesterskandidaten voor Den Haag | Meer Democratie

Uitnodiging: a.s. vrijdagavond publieksdiscussie met burgemeesterskandidaten voor Den Haag

A.s. vrijdag 13 maart organiseert Meer Democratie een openbaar gesprek in Den Haag met de twee kandidaten – Bert Blase en Richard de Mos – die publiekelijk gesolliciteerd hebben naar de functie van burgemeester van Den Haag. Het debat begint om 20.00 uur in café PEX, Evert Wijtemaweg 5 te Den Haag) en wordt geleid door Niesco Dubbelboer (Meer Democratie).

U bent allen van harte welkom. Toegang gratis inclusief 1 gratis consumptie. Registratie graag (maar is niet verplicht) via ons Facebook Event: https://www.facebook.com/events/136083391133484/
 

“Tijdens het debat voelen we Richard de Mos en Bert Blase aan de tand over hun plannen voor Den Haag en waarom zij gekozen hebben voor een openbare kandidatuur en waarom zij de beste persoon denken te zijn voor deze job”, zegt Niesco Dubbelboer. “We willen hiermee laten zien dat een open, democratische selectie van burgemeesters de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.”

Campagne voor gekozen burgemeester

In februari riep Meer Democratie de Haagse gemeenteraad op om een verkiezing te organiseren voor de nieuwe burgemeester waar alle Hagenaars aan kunnen deelnemen. Dubbelboer: “De raad kan dit eenvoudig doen omdat de minister bij de benoeming in de praktijk altijd de aanbeveling van de gemeenteraad volgt. Die kan haar aanbeveling eenvoudig laten afhangen van de voorkeur van de burgers.”

“Volgens bijna alle opiniepeilingen willen burgers zelf hun burgemeester kiezen. Nederland is vrijwel het laatste land in Europa waar de burgemeester nog benoemd wordt”, aldus Dubbelboer.

De kandidaten

Meer Democratie is blij dat twee kandidaten zo moedig zijn geweest om hun sollicitatie in het openbaar te doen. Bert Blase maakte zijn kandidatuur bekend op 19 februari. Hij is momenteel burgemeester van Heerhugowaard, was eerder burgemeester in Vlaardingen, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam en is mede-oprichter van de democratische vernieuwingsbeweging Code Oranje. Vandaag maakte ook Richard de Mos zijn sollicitatie publiek. De Mos is oud-Tweede Kamerlid voor de PVV, oud-wethouder en oud-loco burgemeester van Den Haag en momenteel leider van de grootste Haagse raadsfractie, Hart voor Den Haag.

randomness