Rechtbank weigert inhoudelijk oordeel te geven in referendumzaak Meer Democratie | Meer Democratie

Rechtbank weigert inhoudelijk oordeel te geven in referendumzaak Meer Democratie

De Haagse rechtbank heeft vanochtend geweigerd een inhoudelijk oordeel te geven  over de vorderingen van Meer Democratie over de afschaffing van het referendum. De rechtbank heeft zowel de provisionele vordering als de hoofdvorderingen van Meer Democratie afgewezen. Er komt geen vonnis meer op 1 augustus, zoals eerder wel voorzien.
 

“Dit is zeer teleurstellend. Nadat de Raad van State zich eerder onbevoegd verklaarde, weigert nu ook de Haagse rechtbank een inhoudelijk oordeel te geven”, aldus Dubbelboer. “Hoewel de rechtbank erkent dat er sprake is van een rechtstekort, weigert de rechtbank de vorderingen van Meer Democratie inhoudelijk te beoordelen. Dit zou volgens de rechtbank namelijk neerkomen op een ongeoorloofd ingrijpen in het wetgevingsproces.”

Van kastje naar de muur

“Volgens ons is er geen sprake van ingrijpen in het wetgevingsproces. Wij worden van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Dubbelboer.

Dank aan alle duizenden mede-indieners

"We willen alle duizenden Nederlanders die de rechtszaak mede hebben ingediend of financieel mogelijk hebben gemaakt, nogmaals hartelijk danken. Al hun namen zijn toegevoegd aan de dagvaarding, behalve degenen die dat niet wilden", zegt Dubbelboer. "We wisten vanaf het begin dat de rechtszaak geen gelopen race was. Het was de dood of de gladiolen. Wij gaan het vonnis nader bestuderen en ons beraden over juridische vervolgstappen."

Representatie en documentatie

De uitspraak van de Haagse Rechtbank vindt u hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:7888

Download onze oorspronkelijke dagvaarding:  https://www.meerdemocratie.nl/dagvaarding  

Meer Democratie wordt vertegenwoordigd door de advocaten mr. Jan van der Grinten en mr. Jutta Wijmans van het Amsterdamse kantoor Kennedy van der Laan.

randomness