In onze nieuwe podcastserie onderzoeken we de vraag: waar liggen de grenzen van het radicale principe om alle besluitvorming op lokaal niveau te nemen? 

Radicaal Lokaal Podcast

 

Ook stellen we de vraag of inwoners een zwaardere stem moeten krijgen bij besluiten, naarmate de impact van een besluit op deze inwoners groter wordt.

Simpel gesteld: moet bij een besluit over Schiphol het belang van iemand die in de buurt van de luchthaven woont, zwaarder wegen dan het belang van een inwoner van pak ‘m beet Amersfoort?

In de Radicaal Lokaal podcasts gaan we met een aantal gasten in gesprek om de theorie van lokalisme te testen aan de hand van enkele concrete voorbeelden. Aan de orde komen onder meer de plaatsing van windmolens in de Groningse en Drentse Veenkoloniën, het kappen van bos in Amelisweerd voor de verbreding van de snelweg A27 en het plaatsen van asielzoekerscentra in diverse gemeenten.

In de eerste aflevering komt Simon Otjes aan het woord. Hij is politicoloog aan de Universiteit Leiden en plaatst een aantal kritische kanttekeningen bij ons pleidooi. De volgende gasten zijn onder andere:
-complexiteitsleer-deskundige en ‘cryptofilosoof’ Bert Slagter over de organisatiefilosofie achter lokalisme;
-Sophie Bloemen over het streven naar zelfvoorzienende gemeenschappen en de parallellen met de door haar opgerichte beweging Commons Network;
-de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink over zijn streven naar een lokale munt en het ‘zo laag mogelijk’ organiseren van zeggenschap in de stad.

De podcastserie bestaat uit zes afleveringen, waarvan de komende tijd iedere week een nieuwe online komt. De eerste afleveringen staan al online, via deze link te beluisteren.