Vandaag start Meer Democratie tegelijk met 6 andere Europese organisaties voor directe democratie een Europese petitie om een einde te maken aan de juridische vervolging door de Spaanse autoriteiten van Catalaanse onafhankelijkheidsleiders. Inclusief Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse president die nu Duitsland niet mag verlaten in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de Spaanse justitie.

“Onze petitie roept alle partijen op om samen een democratisch proces voor conflictoplossing overeen te komen. Daarin moet ook ruimte zijn voor een ordelijk referendum met eerlijke spelregels in Catalonië”, zegt Arjen Nijeboer, woordvoerder van Meer Democratie.

Iedereen kan de petitie tekenen op www.meerdemocratie.nl/ga-praten.

Het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum

Op 1 oktober 2017 hield Catalonië een referendum over onafhankelijkheid waarin 92% van de kiezers voor afscheding van Spanje stemde. Het referendum was drie weken daarvoor door het Spaanse Hooggerechtshof illegaal verklaard.

“De Spaanse autoriteiten deden er alles aan om het referendum fysiek onmogelijk te maken. Catalaanse leiders werden al in de weken voor het referendum gevangen gezet. De Spaanse politie vernielde stembureaus en nam stembiljetten en stembussen in beslag. Botsingen tussen de oproerpolitie, kiezers en betogers leidden op de referendumdag tot zo’n 900 gewonde burgers en ruim 400 gewonde agenten”, aldus Nijeboer.

Schotland als voorbeeld

“Via onderhandelingen hebben ook de Britse en Schotse regering vreedzaam een overeenstemming bereikt over het referendum over onafhankelijkheid dat in Schotland werd gehouden op 18 september 2014. Hierbij stemde overigens ruim 55% van de Schotse kiezers tegen onafhankelijkheid.”

Coalitie van zeven Europese organisaties

De zeven organisaties voor directe democratie die vandaag de petitie lanceren zijn Democracy International (Europa/wereld), Meer Democratie (Nederland), Mehr Demokratie (Duitsland), Mehr Demokratie (Oostenrijk), Omnibus für Direkte Demokratie (Duitsland), Democratie.nu (België) en Initiative für Erweiterung der Demokratie (Luxemburg).

“De arrestatie van Puigdemont in Duitsland op 25 maart is onderdeel van een politiek conflict tusesn Spanje en Catalonië dat nu door het Spaanse autoriteiten en het Europese Arrestatiebevel naar het juridische niveau is verschoven. Maar de oplossing van dit conflict kan alleen komen van democratie en dialoog”, aldus Nijeboer.

De recente arrestatie van Carles Puigdemont in Duitsland

Nadat de Spaanse regering na het referendum de Catalaanse regering en het parlement ontbonden had, vluchtte de toenmalige president Puigdemont naar België. Het Spaanse openbaar ministerie stuurde daarop een Europees Arrestatiebevel aan de Belgische autoriteiten, maar trokken dit al snel in toen bleek dat een Belgische rechterlijke uitspraak niet de door Madrid gewenste uitkomst had.

Nadat Puigdemont op 22 maart naar Finland reisde voor deelname aan een conferentie, bracht het Spaanse OM opnieuw het Europese Arrestatiebevel uit met dezelfde aanklachten. Puigdemont verliet de volgende dag daarop Finland en reisde per auto via Denemarken en Duitsland terug in de richting van zijn Belgische woonplaats. Kort na het passeren van de Duitse grens werd Puigdemont op de Duitse snelweg A7 gearresteerd door de Duitse politie.

In de internationale media – met name de Britse Guardian, het Duitse tijdschrift Focus en het Spaanse El Pais – is veel feitenmateriaal gepubliceerd over hoe de Spaanse geheime dienst CNI elke stap van Puigdemont volgde door het hacken van de telefoon van een vriend van Puigdemont en het plaatsen van trackers in de Renault Espace van Puigdemont.

Zowel Spaanse als internationale commentators gaan ervan uit dat de Spaanse autoriteiten een strategisch moment hebben gekozen om Puigdemont op te pakken in een land dat een maximale kans bood op een voor Madrid gunstige uitkomst. De justiële samenwerking tussen Duitsland en Spanje staat bekend als zeer goed geölied.