Meer Democratie start campagne voor verkiezing van nieuwe Haagse burgemeester | Meer Democratie

Meer Democratie start campagne voor verkiezing van nieuwe Haagse burgemeester

Via een open brief aan de gemeenteraad van Den Haag heeft Meer Democratie vandaag opgeroepen tot het houden van een directe verkiezing van de opvolger van de Haagse burgemeester Pauline Krikke. De gemeenteraad kan zo’n ad-hoc verkiezing zelf uitschrijven binnen de bestaande wetttelijke procedures. “De burgemeester is de hoogste politieke functie van de stad en het is te gek voor woorden dat burgers geen enkele zeggenschap hebben over wie dat moet worden”, aldus woordvoerder Niesco Dubbelboer.
 

Argumenten voor een gekozen burgemeester

“Uit buitenlandse ervaringen weten we dat een verkozen burgemeester goed geworteld is in de lokale gemeenschap. Het draagvlak voor de besluiten van die burgemeester is groter. En bovendien versterkt het de rechtstreekse betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur”, zegt Dubbelboer.

Wettelijk regels

Op landelijk niveau is men bezig de gekozen burgemeester in te voeren. De grondwetswijziging die dat mogelijk maakt,  is vorig jaar goedgekeurd. “Maar voor Den Haag komt die stelselwijziging net te laat”, zegt Dubbelboer.

De benoeming van de nieuwe burgemeester gebeurt formeel uiteindelijk door de koning. Maar de gemeenteraad speelt tegenwoordig een belangrijke rol bij het aanwijzen van de nieuwe burgemeester. De Haagse gemeenteraad stelt volgende week maandag een profielschets vast van de ideale nieuwe burgemeester. “Wij roepen de gemeenteraad op om daarin op te nemen dat kandidaten gevraagd worden zichzelf als burgemeesterskandidaat bekend te maken. Dat is belangrijk, omdat er wettelijk gezien geheimhouding rust op de benoemingsprocedure, maar niet als mensen van zichzelf bekend maken dat ze hebben gesolliciteerd. Ten tweede doet de gemeenteraad een aanbeveling omtrent de kandidaten aan de minister en deze wordt in de praktijk vrijwel altijd overgenomen. De gemeenteraad kan haar aanbeveling laten afhangen van de verkiezing die zij daarvoor organiseert”, aldus Dubbelboer.

“Juristen hebben naar ons plan gekeken. Het kan binnen de huidige wettelijke mogelijkheden. Als er maar politieke wil is”, zegt Dubbelboer.

Download hier de open brief aan de Haagse gemeenteraad

randomness