Schrijf u in voor het webinar met Geerten Waling

Op dinsdag 22 juni (19-20 uur) gaat Niesco Dubbelboer in gesprek met Geerten Waling, historicus en schrijver van meerdere boeken over democratie, vrijheid en politieke cultuur. Hij geeft de laatste jaren lezingen over democratie in verleden, heden en toekomst en aanverwante sociale, politieke, historische en filosofische onderwerpen.

Er zijn zo veel politieke partijen in Nederland! Al die ruzieclubjes en relpartijtjes, waar zijn ze toch goed voor? En hoe zit het met al die afsplitsende zetelrovers? In dit webinar onderzoeken we hoe de democratie juist baat kan hebben bij versplintering en hoe een partijloze democratie er uit zou kunnen zien. 

Gevestigde partijen hebben een meerwaarde: door selectie en training leveren zij stabiele ­politici. Maar dat heeft de keerzijde dat echte partij­tijgers niet bepaald in verfrissende ideeën grossieren. Die hebben de nieuwe, kleine partijen weer wel. Historisch gezien was voor de optimale vertegenwoordiging van burgers een versplinterd parlement daarom nooit een probleem, integendeel. De interessante vraag is nu hoe al deze partijen gaan samenwerken, gezien dat de traditionele scheidslijnen (socialistische, liberale of confessionele) anno 2021 bepaald zo helder niet meer zijn.

Ondertussen vragen velen zich af of politieke partijen een te dominante rol hebben gekregen in het staatsbestel. Zijn de sterke fractiediscipline en de onderlinge verdeling van allerlei functies in de publieke sector nog te verdedigen? Zou de democratie niet beter af zijn zonder politieke partijen?

Geerten Waling is historicus, columnist en schrijver van o.a. de boeken Zetelroof (2017) en 1848 – Clubkoorts en revolutie (2016). Hij is sinds 2019 columnist in Elsevier Weekblad en verbonden als onderzoeker aan de Universiteit Leiden, waar hij onder meer coördinator is van het interfacultaire onderzoeksnetwerk Politieke Legitimiteit.

Ja, ik schrijf me in voor dit webinar