Hieronder vindt u een overzicht van alle stemwijzers en andere relevante websites die u kunnen helpen bij het bepalen van uw stem bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15-17 maart 2021. De meesten leggen stellingen of thema’s voor waarop u kunt reageren en aan de hand daarvan krijgt u een lijst of visueel overzicht van welke politieke partijen het dichtst bij uw mening liggen. Sommigen hebben een andere opzet.

 

Let wel, op stemwijzers is meestal van alles af te dingen en de kwaliteit wisselt sterk. De meeste mensen die verschillende stemwijzers proberen krijgen steeds andere uitkomsten. Zie de uitkomsten dus niet als objectieve waarheden maar meer als een aanvullende hulp bij het maken van een geïnformeerde keuze - dan wel een aangenaam tijdverdrijf…

P.S. Blij met dit overzicht? Steun ons!

Algemene stemwijzers

Stemwijzers voor specifieke doelgroepen

Thematische stemwijzers

Overige verkiezingshulpen

 • ProgrammaVergelijker (Open State Foundation) – Vergelijk snel en eenvoudig de verkiezingsprogramma’s op steekwoorden die je zelf invoert.
  https://openstate.eu/nl/programmavergelijker-tk21/
   
 • PartijenWijzer (ProDemos) -  Deze gaat niet over actuele politieke discussies of de verkiezingsprogramma’s, maar is gebaseerd op de beginselen van politieke partijen.
  https://partijenwijzer.nl/
   
 • StemmenTracker (ProDemos) – Kijk welke partijen het dichtst bij u staan gebaseerd op hun stemgedrag in de afgelopen kabinetsperiode op 30 onderwerpen.
  www.stemmentracker.nl
   
 • Stemchecker (Volkskrant) – Vergelijk uw mening aan de hand van een aantal stellingen met wat de politieke partijen daadwerkelijk hebben gestemd in de Tweede Kamer.
  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2021/stemchecker-tweede-kamer
   
 • Partijgedrag – Deze website laat u zien of de politieke partijen met hun recente stemgedrag uw idealen hebben behandeld.
  https://www.partijgedrag.nl/
   
 • Slimmer Kiezen (studenten Fontys Hogeschool) – Stem op moties die in het verleden zijn behandeld in de Tweede Kamer en ontdek welke partijen stemden zoals u.
  https://slimmer-kiezen.nl/